logo
  • 7/24 Çağrı Merkezi
    (212) 653 93 00
  • Ambulans Çağrı
    (212) 653 93 00

Anestezi ve Reanimasyon

Tedavi olmak amacıyla bulunduğunuz hastanemizde Anestezi bölümü olarak sizi aşağıdaki konularda aydınlatmak istiyoruz. Bu bilgiler sizi anestezi uzmanı ile (anestezist) görüşmeye hazırlayacaktır. Anestezistiniz,size planlanan ameliyat için en uygun yöntemi anlatacak, riskleri ve yan etkileri, amacı ve yararları hakkında ayrıntılı bilgi verecektir. Lütfen aşağıdaki bilgiler ışığında aklınıza takılan tüm soruları anestezistinize sorunuz ve size sorulan soruları eksiksiz cevaplandırınız. Bu bilgiler hastanemiz sağlık ekibinin verdiği hizmetin daha iyi olmasını sağlayacaktır.

Hangi anestezi yöntemleri vardır ve nasıl uygulanır?

Ağrılı muayene ve tedaviler kural olarak anestezi altında yapılır. Bu amaçla farklı yöntemlerden biri veya birkaçı birleştirilerek uygulanır.

Genel Anestezi 

  • Derin bir uyku durumuna benzeyen genel anestezi bilinci ve ağrı duyusunu ortadan kaldırır. Heyecan durumunuza göre verilen bir rahatlatıcı ilaçtan sonra elinizin üstünden veya kolunuzdan serum takılır. Hızlı ve kısa süre etki eden bir uyku ilacının serumla birlikte verilmesi anesteziyi başlatır. Ameliyatın tipi ve uzunluğuna göre eklenen diğer anestezik gazlar ve uyuşturucu ilaçlarla anestezi sürdürülür. Çoğu ameliyatta solunumun desteklenmesi gerekir. Bu amaçla kullanılan ;
  • Ağız, burun ve gırtlak üzerine yerleştirilen soluma maskesi ve /veya
  • Soluk borusuna yerleştirilen soluma borusu (tüp) ile sürekli olarak oksijen ve çoğunlukla birlikte gaz halinde anestezik maddeler verilir.
  • Ameliyat bitiminde anestezik gazların ve diğer ilaçların kesilmesiyle birlikte uyanırsınız. Uyanırken sizden ağzınızdaki tükürüğü yutmanız ve derin nefes almanız istenir. Ameliyat sonrası ağrılarınız için gerekli önlemler anestezi uzmanı tarafından alınır.
  • Anestezi süresince ve hemen sonrasında vücudun önemli organ fonksiyonları (nabız,tansiyon,solunum,kanın oksijenlenmesi ve elektrokardiografi vb.) monitörlerin de yardımıyla anestezist tarafından sürekli olarak izlenir.

 

Lokal(Bölgesel) Anestezi 

Bazı durumlarda ameliyat bölgesinin doğrudan anestezik ilaç ile uyuşturulması(lokal anestezi) yeterli olabilir. Bölgesel(rejyonel) anestezide ise anestezik ilaç girişim yerinden uzak, girişim bölgesinin duyusal sinirlerinin yakınına uygulanır.Genel Anesteziden farklı olarak ağrı algılanmaz ve uyuşturulan beden bölgelerinin hareketliliği genel olarak kısıtlanırken siz uyanık kalabilirsiniz.

Anestezinin Yan Etkisi Var mıdır? 

Öncelikle bilmenizi istediğimiz, ameliyathanemizin ileri teknolojideki cihazlarla donatıldığı ve anestezi cihazlarımızın güvenlik sistemlerinin en üst düzeyde olduğudur. Hastanın vücut işlevlerinin sürekli olarak izlenmesi, anestezi cihazlarının ve monitörlerinin ileri teknik özelliklere sahip olması, anestezistin olası rahatsızlıkları erken fark etmesi ve müdahale etmesini sağlamaktadır.

Anesteziden Önce Nelere Dikkat Edilmelidir? 

  • Anesteziden önce mutlaka aç olmak gerekir. Eğer başka şekilde önerilmediyse gece yarısından sonra veya ameliyattan en az 6 saat öncesinden itibaren yemek yememeli, içecek içilmemeli, sigara veya tütün benzeri maddeler kullanılmamalıdır.
  • Devamlı kullanmakta olduğunuz ilaçları anestezi uzmanına sorduktan sonra her zamanki saatlerinde az miktarda su ile alabilirsiniz.İlaçları mutlaka düzenine uygun olarak almanız gerekir.
  • Takma dişler, gözlük, kontakt lens ve mücevherlerinizi ameliyathaneye gelmeden önce çıkartmalısınız.
  • Lütfen makyaj yapmayınız ve tırnaklarınıza oje sürmeyiniz.

Anesteziden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir? 

  • Anesteziden sonra bir süre yorgun ve uykulu olmanız normaldir. Bu durum,uygulanan anestezi tipine ve verilmekte olan ağrı kesici ilaçlara bağlı olarak daha da uzayabilir,endişeye gerek yoktur.
  • Ameliyattan ne kadar sonra gıda alabileceğinizi doktorunuz size söyleyecektir. Cerrahi girişime bağlı olarak değişmekle birlikte, birkaç saat sonra, az miktarlarda yumuşak gıdalar yemeye başlayabilirsiniz.
  • Ameliyat olduğunuz gün eve gitmeniz kararlaştırıldı ise mutlaka bir erişkin yakınınızın eşliğinde gitmeli ve ilk gece yalnız kalmamanızı sağlamalısınız.
  • Bu geceyi dinlenerek geçirmenizi öneririz.
  • Ameliyattan sonraki ilk 24 saatte sigara ve alkol kullanmanız, aktif olarak trafiğe çıkmanız, sanayi makineleri kullanmanız ve önemli kararlar almanız sakıncalıdır.
  • Her gün kullandığınız ilaçları (aksi söylenmedi ise) aynı düzende kullanmaya devam ediniz

Editör: Uzm.Dr. Akif Özgür GÜRSOY

Detaylı bilgi almak için bize ulaşın +90 (212) 653 93 00

veya formu doldurun biz sizi arayalım